BIX Magazin
2019-02-17
Hol lennénk sharing economy nélkül?
2017-06-05
-
Hajba Máté

A sharing economy már annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy észre sem vesszük. A hiányát azonban nagyon is megszenvednénk. Nézzük csak meg, hogy például egy utazás alatt mennyiszer segít rajtunk a megosztáson alapuló gazdaság.

 

Utazás előtt

Emlékezz csak vissza legutóbbi utazásodra. Valószínűleg te is azt tetted, amit én: a sharing economy-val kerestél szállást, nézted ki, hogy jutsz el oda, és esetleg rendeltél magadnak autót. Legyen szó akár az Airbnb-ről vagy a Bookingról a sharing economy könnyebbé, olcsóbbá és főleg megbízhatóbbá teszi a szállásfoglalást. Szereted előre megnézni az uticélod történetét, híres épületeit, időjárását, vagy egyéb érdekességeket? Megteheted a Wikipédián. Amennyiben szeretnél pénzt keresni távolléted alatt, te is kiadhatod a lakásodat, vagy akár el is cserélheted valakivel, akinél így az utazás alatt lakhatsz. Nem kell sokat költened arra sem, hogy eljuss valahova. Bár már lehet nagyon olcsó repülőjegyeket is találni, a ridesharing még költséghatékonyabbá teszi az utazás ezen részét. Többek között az Oszkár egy ilyen lehetőség.

 

Az utazás

Mi a leggyorsabb út a reptérre? Hol van dugó, hány perc alatt érek ki? Ismerős? A Google Maps, Waze és egyéb térképek segítenek megválaszolni ezeket a kérdéseket. Ha már odaértél az uticélodra, tudsz autót bérelni például a ZipCar-on keresztül, vagy csak valamilyen ridehasring alkalmazást igyénybe véve eljutsz a sharing economy-n keresztül kiválaszott szállásodig. 

A Google Travel, vagy a Tripadviser és még rengeteg más alkalmazás opitmalizlja a városnézést. Megtudhatod, hova érdemes elmenni, hogy jutsz el oda, és milyennek találták mások. Visszatérve a térképekre, megnézheted mások fotóit és eldöntheted érdemes-e neked is elzarándokolni oda. Vagy akár csak egy benzinkutat vagy pénzautómatát keresel, ebben is rendelkezésedre állnak ezek a platformok. Ha mégsem találnál a közelben kézpénzfelelvő helyet, a sharing economy talál neked embereket, akik adnak neked kézpénzt.

Elfáradátál a hosszú programban? Beülnél harapni valamit? Erre is rengeteg alkalmazás létezik. Felkutathatod a különböző konyhák kínálatát nyújtó helyeket, megnézheted például a Yelp-en keresztül, mennyire jók ezek, illetve sok városban van ételmegosztó lehetőség, akár Uber akár valami teljesen más platform segítségével.

Ha szívesen talákoznál az ismerőseiddel, Facebookon, Twitteren vagy más közösségi médián megkérdezheted ki van a közelben, kinek van kedve összefutni. Ha ismeretlenekkel is találkoznál a Couchsurfing nem csak szállást nyújt, de lehetőséget biztosit, hogy egy kávéra összefuss helyiekkel. A társkereső szolgáltatások, mint a Tinder is alkalmas erre.

Netán nem nyaralás, hanem munka miatt utazol, és kéne ideiglenesen egy iroda, vagy egy hely, ahova találkozókat tudsz szervezni? A coworking terekkel megteheted ezt is. Ha munkát keresel, mert így akarod finanszirozni az utazásod? Erre is rengeteg platform letezik, sőt, nem kell egy csomó pénzt fektetned munkafelszerelésbe sem, hisz a sharing economy ezt is megoldja.

 

Újra otthon

Mikor visszatérsz az utazásból, a temérdek fotódat megszothatod a közösségi médián és más fényképmegosztó honlapon. Te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy mások is jól érezzék magukat az útjuk során, azzal, hogy visszajelzést biztosítasz. Pontozod a szállást, az éttermet, a helyeket, ahol jártál és a platformokat, amiket igénybe vettél. Mert erről szól a sharing economy.

 

Amennyiben szeretnéd jobban beleásni magad abba, hogy milyen sharing economy platformok könnyítik meg az utazást, az internet hemzseg az ilyen listáktól (például itt).

A megosztáson alapuló gazdaság nem csak élvezetesebbé, könnyebbé és jobban tervezhetővé teszi az utazást, legyen az nyaralás vagy munka, de olcsóbbá is. És a sharing economy egyre csak fejlődik, nagyban hozzájárulva a kényelmünk növeléséhez.

 

Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2017-06-06
-
Hajba Máté
Lerántjuk a leplet a kalózokat övező mítoszról
2017-06-05
-
Hajba Máté
Mi a leggyorsabb út a reptérre? Hol van dugó, hány perc alatt érek ki? Ismerős?
2017-05-26
-
Hajba Máté
Mi van akkor, ha lenne egy találmány, ami szinte feleslegessé tenné a repülő autókat?
2017-05-22
-
Hajba Máté
Minden amit nem tudtál, hogy tudni szeretnél a Wikipédiáról.
2017-05-16
-
Hajba Máté
A sharing economy inspirálja a résztvevőket, hogy minél jobbak legyenek. 
2017-05-11
-
Hajba Máté
A sharing economy segít az embereknek az erősségeikre építeni, bárki kamatozhat belőle, aki elég vállalkozó szellemű, kitartó és van egy víziója.
2017-05-09
-
Hajba Máté
Egy technológiailag fejlett sci-fi sem tudott egy olyan remek, önszerveződő modellt kiötleni, mint amit ma már naponta használunk.
2017-05-04
-
Hajba Máté
Tudod mi az a sharing economy? Mielőtt rávágnád, hogy persze, gondolj csak bele: egyre gyakrabban használjuk a kifejezést, és valószínűleg eszedbe jut az Uber és az Airbnb, de a helyzet ennél sokkal összetettebb.