BIX Magazin
2019-02-17
Jobb, mint a Star Wars
2017-05-09
-
Hajba Máté

A Star Wars filmek népszerűsége azt a jővőképet alakítja ki bennünk, hogy hasznos robotok vesznek majd körbe minket. Bár ez egyre inkább elérhetőbbnek tűnik, már most a rendelkezésünkre áll a B2B, B2P és P2P. A látszat ellenére ezek nem R2-D2 és BB-8 barátai, hanem gazdasági platformok csoportosítsa aszerint, hogy kik között létesül piaci viszony. A sharing economy egy olyan jövőt hozott el, amiről még a Star Warsban sem mertek álmodni.

Észre se vettem, hogy az előző írás, ami a sharing economy-t, mint jelenséget járta körül, május 4-én, vagyis Star Wars napon jelent meg. Ez a véletlen egybeesés, illetve a droid hangzású kifejezések azt az ötletet adták, hogy a témát a csillagok háborújával tegyem izgalmasabbá. Végigrágtam a Wookiepedia (igen, ilyen és létezik, és nem mellékesen, mint minden más “wiki” honlap, ez is egyfajta sharing economy) vonatkozó részeit, hogy nektek ne kelljen, de az ég világon semmilyen utalást sem találtam, ami köthető lenne a témánkhoz. Ez viszont még érdekesebbé teszi a sharing economy-t, hiszen egy technológiailag fejlett sci-fi sem tudott egy olyan remek, önszerveződő modellt kiötleni, mint amit ma már naponta használunk.

A P2P, vagyis peer-to-peer azt jelenti, hogy magánszemélyek között alakul üzleti viszony. Ez a sharing economy legtipikusabb formációja. Az egyik első megvalósulási formája az 1999-ben induló Napster, amin keresztül zenéket lehetett letölteni. Mivel ez sok esetben sértette a szerzői jogvédelmet, a Napster megszűnt, de a például torrent alapú megosztás ma is népszerű. Ebben az esetben a filmeket, zenéket fájlokat nem egy szerverről töltjük le, hanem a felhasználók számítógépéről. Persze nem csak jogvédedd dolgok illegális letöltésére használható.

Képzeljük csak el, hogy Leia Hercegnőnek nem kellett volna a Halálcsillag terveit R2-D2-ban kicsempésznie, elég lett volna feltölteni egy torrent oldalra, amit ha a Birodalom cenzorai le is kapcsolnak, a tervek akkor is megmaradnak a sok-sok letöltőnél.

Persze nem csak virtuális tartalmat lehet P2P alapon megosztani. Az eBay, az Uber vagy az Oszkár és az Airbnb mind így működnek. Magánszemélyek osztják meg a szolgáltatásaikat, autójukat, lakásukat, tárgyaikat egymással, maga az app, vagy honlap csak egy platform, ami segíti összehozni az embereket. A pénzügyi világba is egyre inkább betör a P2P, bankok használják illetve összehozza a kölcsönt adó, és felvenni kívánó embereket. Az alternatív fizető eszközök, mint például a Bitcoin is P2P alapon működik, de erre egy későbbi cikkben még bővebben kitérünk.

A B2B a business-to-business-t jelenti. Ebben a formációban az üzleti viszony nem magánszemélyek, hanem vállalkozások között létesül. Jó példa az ilyenfajta megosztásra a WeWork, vagy Magyarországon többek között a Loffice illetve a Kaptár vagyis az olyan közösségi tereket megosztó vállalkozások, ahol nem csak irodahelységet lehet bérelni, hanem ahol, kialakul egy közösség és egy tudás-megosztó bázis is (coworking). Másik példa a Floow2, ami cégeknek segít megosztani egymással az eszközeiket (pl. járműveket), irodahelységet, szolgáltatást, vagy munkaerőt.

Ezen a ponton nem jut eszembe semmilyen Csillagok Háborúja hasonlat, bár a Halálcsillag nagyon menő coworking hely lehetett volna, ha békés célokra épül (a sharing economy az emberek közötti békés együttműködésre motivál, de erről is majd egy későbbi írásban)

A B2P, tehát business-to-peer platform első ránézésre nem feltétlenül tűnik használhatónak a sharing economyban, azonban itt cégek osztják meg a saját tulajdonukat az emberekkel és nem csak közvetítő szerepet játszanak. Míg a ridesharing esetében (pl Uber vagy Oszkár) egy sofőr a saját autóján visz el minket valahova, vagyis az utat osztja meg, addig a Zipcar, vagy Magyarországon az Avalon CareSaring autókat oszt meg, amik a cég tulajdonában állnak. Ez nem szimpla autókölcsönzés, mert fizetni csak az eltelt idő és a megtett út alapján kell, és nem igényel hosszú papírmunkát sem, csak be kell száálni egy megadott ponton parkoló autóba.

A sharing economy megkönnyíti a kereslet és a kínálat találkozását és optimalizálja a munkafolyamatokat. Ez egyre rohamosabb ütemű fejlődést jelent, és talán egyszer az intergalaktikus utazás sem tűnik majd sci-fi fantáziának. Mindenesetre a sharing economy platformok olyan szintű kényelmet hoznak életünkben amiről a Star Warsban még álmodni sem mertek.

 
Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2017-06-06
-
Hajba Máté
Lerántjuk a leplet a kalózokat övező mítoszról
2017-06-05
-
Hajba Máté
Mi a leggyorsabb út a reptérre? Hol van dugó, hány perc alatt érek ki? Ismerős?
2017-05-26
-
Hajba Máté
Mi van akkor, ha lenne egy találmány, ami szinte feleslegessé tenné a repülő autókat?
2017-05-22
-
Hajba Máté
Minden amit nem tudtál, hogy tudni szeretnél a Wikipédiáról.
2017-05-16
-
Hajba Máté
A sharing economy inspirálja a résztvevőket, hogy minél jobbak legyenek. 
2017-05-11
-
Hajba Máté
A sharing economy segít az embereknek az erősségeikre építeni, bárki kamatozhat belőle, aki elég vállalkozó szellemű, kitartó és van egy víziója.
2017-05-09
-
Hajba Máté
Egy technológiailag fejlett sci-fi sem tudott egy olyan remek, önszerveződő modellt kiötleni, mint amit ma már naponta használunk.
2017-05-04
-
Hajba Máté
Tudod mi az a sharing economy? Mielőtt rávágnád, hogy persze, gondolj csak bele: egyre gyakrabban használjuk a kifejezést, és valószínűleg eszedbe jut az Uber és az Airbnb, de a helyzet ennél sokkal összetettebb.