BIX Magazin
2019-02-17
Mi lesz az utolsó Wikipédia cikk?
2017-05-22
-
Hajba Máté

A világ legnagyobb tudásbázisa a sharing economy-nak köszönhetően alakult ki. Bárki a részese lehet annak a remek élménynek, hogy ezt fejlessze, tanuljon belőle, vagy szórakozásnak használja. A mai cikk témája, a Wikipédia és minden amit nem tudtál, hogy tudni szeretnél a Wikipédiáról.

 

Mi az a wiki?

A Wiki egy olyan honlap, amit kooperatíven lehet szerkeszteni (például a felhasználók befolyásolják a tartalmat). Az eső ilyen oldalt, a WikiWikiWeb-et már 1994-ben kifejlesztették, célja az volt hogy a programozók könnyedén tudjanak eszmecserét folytatni. A Wiki hawaiiul, azt jelenti, hogy gyors.

 

Wikipédia statisztikák

A Wikipédia 2001-ben jött létre. Jelenleg körülbelül 5.4 millió angol nyelvű cikk olvasható rajta, így az angol a legelterjedtebb nyelv a Wikipédián (az összes cikk 12%-a angolul van), a második legelterjedtebb nyelv, 10%-al a kevésbé ismert szebuano nyelv, amit a Fülöp-szigeteken beszélnek. Jelenleg több, mint 44 millió cikk van fent az internetes oldalon, amivel a világ legnagyobb enciklopédiájává nőtte ki magát. Összehasonlításként, az Encyclopaedia Britannica legújabb, 15. kiadása 65 ezer cikket számlál.

Sokszor vonják kérdőre a Wikipédia megbizhatóságát, de egy kutatás szerint a “rongált” tartalmak 42%-át szinte azonnal javítják. Egy másik felmérés alapján, az amerikai orvosok 50% mondta, hogy a Wikipédián keresett egészségügyi információt. A tudományos cikkek terén a Wikipédia színvonala nagyon közel áll az Encyclopaedia Britannica szintjéhez.

Több, mint 30 millió regisztrált felhasználója van az oldalnak, de ebből csak 132 ezer szerkesztett valójában az utóbbi 30 napban.

Ha az angol Wikipédián mindig az első linkre kattintunk, 97 százalék eséllyel egyszer csak a filozófia szócikkhez érünk.

Morocos masztodonok

A Wikipédia egyik felhasználási elve, hogy ne legyenek morcos masztodonok, vagyis, senki se írjon, vagy szerkesszen mérgesen, szomorúan, vagy részegen, szerkesztés közben senki se stresszeljen, és legyen mindenki tekintettel a másikra.

 

Wikipédia játékok

Rengeteg ötletes játék kapcsolódik az enciklopédiához. A leghíresebb a Wiki Game célja, hogy egy véletlen szerű cikkből egy másikhoz minél kevesebb idő vagy hivatkozás alatt kell eljutni. (Vigyázzat, a játék nagyon addiktiv!)

 

Fura cimek

Egy egész oldal foglalkozik a törölt, bolond című cikkekkel. Csak egy két remeket említve, ilyen a “valaha volt legjobb partedlik”, a “sör kutyáknak”, a “szeretem a tojásokat”, vagy a “Charlie húga”

Van szerencsére egy olyan Wikipédia oldal is, ahol létező, de fura cikkek találhatóak, mint például: “Kozmikus latte” (ez egyébként az univerzum hivatalos színe), a “Listák listájának listája”, a “Buffalo buffalo Buffalo buffalo buffalo buffalo Buffalo buffalo”, ami egy nyelvtanilag helyes mondat az amerikai angolban, vagy a “Kamudiplomával rendelkező állatok listája” Vannak viccnek szánt bejegyzések is. Ilyen “A nagyon nagyon nagyon hülye cikkek listája, amit nagyon nagyon nagyon nem kéne megalkotni”, ami például azt mondja, hogy nem kéne a saját képzeletbeli barátunkról Wikipédia oldalt csinálni.

 

Mi lesz az utolsó Wikipédia cikk?

Létezik egy fogadás arról, hogy mi lesz az utoljára szerkesztett Wikipédia cikk. Az egyik versenyző például a “Miért nyertek a zombik”. Az utolsó cikk egyébként azért keletkezhet, mert megszűnik a Wikipédia, elveszti a népszerűségét, megsemmisül a Föld, vagy az Internet, vagy csak átnevezik az oldalt.

A már lezárult fogadások között volt például az 5 milliós fogadás, mi azt igyekezett megjósolni, hogy az angol Wikipédia mikor éri el az 5 millió cikket (2015, November 1). A 6 milliós fogadás még nyitva áll.

 

kép forrás : Wikipedia

Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2017-06-06
-
Hajba Máté
Lerántjuk a leplet a kalózokat övező mítoszról
2017-06-05
-
Hajba Máté
Mi a leggyorsabb út a reptérre? Hol van dugó, hány perc alatt érek ki? Ismerős?
2017-05-26
-
Hajba Máté
Mi van akkor, ha lenne egy találmány, ami szinte feleslegessé tenné a repülő autókat?
2017-05-22
-
Hajba Máté
Minden amit nem tudtál, hogy tudni szeretnél a Wikipédiáról.
2017-05-16
-
Hajba Máté
A sharing economy inspirálja a résztvevőket, hogy minél jobbak legyenek. 
2017-05-11
-
Hajba Máté
A sharing economy segít az embereknek az erősségeikre építeni, bárki kamatozhat belőle, aki elég vállalkozó szellemű, kitartó és van egy víziója.
2017-05-09
-
Hajba Máté
Egy technológiailag fejlett sci-fi sem tudott egy olyan remek, önszerveződő modellt kiötleni, mint amit ma már naponta használunk.
2017-05-04
-
Hajba Máté
Tudod mi az a sharing economy? Mielőtt rávágnád, hogy persze, gondolj csak bele: egyre gyakrabban használjuk a kifejezést, és valószínűleg eszedbe jut az Uber és az Airbnb, de a helyzet ennél sokkal összetettebb.