BIX Magazin
2019-02-17
"Mindent megtenni, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek"
2017-09-08
-

A hosszú távú, bizalmon alapuló partnerséget kedveli, épp emiatt az ügyfélközpontúság igencsak közel áll hozzá, érdek helyett pedig az értékteremtést tartja a legfontosabbnak. Pál Zoltán Gábor, az ALH vezetője osztotta meg velünk gondolatait.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?
Leginkább azt szeretem, hogy segíthetek olyan vállalkozóknak, akik az én területemen elakadtak, így nem tudnak önerőből továbblépni. Nagyon minimális az olyan tanácsadók száma itthon, akiktől valós üzleti eredményt hozó keresőoptimalizálási tanácsokat kaphatnak a cégvezetők, megközelítőleg 1-2% az, aki elért üzleti eredményt valamilyen más területen, és az ott megszerzett keresőoptimalizálási tapasztalatát tudja továbbadni. Nagyon szeretem az olyan beszélgetéseket, amikor egy ügyfélnek elmagyarázom, mivel lehet valós eredményt elérni, majd azzal zárjuk a beszélgetést, hogy megköszöni a segítségem és a további partnerséget szorgalmazza. Ezen a ponton két célom valósul meg egyszerre: értéket tudtam adni egy cégvezető számára, és az ügynökség egy új ügyféllel gazdagodott.

Mit gondolsz, céged életében a hagyományos reklámnak vagy a piaci visszajelzéseknek van nagyobb jelentősége?
Napjaink társadalma a leginkább hozzátartozók, ismerősök ajánlását veszi figyelembe, vagy az idegenek online véleményét. Így tehát kijelenthetem, hogy a mi esetünkben is szigorúan a piaci visszajelzések és a referenciák határozzák meg a belénk vetett bizalmat. A hagyományos reklám, hirdetés és egyéb megjelenések nagyon alacsony hatással bírnak. A mi munkánk bizalmi állás, egy véletlenszerű hirdetésre senki nem szerződik le csak úgy. Minden partnerünkkel nagyon jó a viszony, és ha találkoznak a mi célcsoportunkba tartozó cégvezetőkkel, döntéshozókkal, akiknek szükségük van keresőoptimalizálásra, akkor összekötnek velük. Gyakran születnek gyümölcsöző kapcsolatok ezekből az ajánlásokból.

Cégfilozófiádnak mely központi elemeit tartod elengedhetetlennek a sikerhez?
A segítségre való hajlandóságot. Az ügyfeleink túlnyomó többsége először kérdez, informálódik és csak azt követően szerződik, hogy megbizonyosodott: elsődleges célunk nem a pénze megszerzése, hanem egy hosszútávú, jól működő partneri kapcsolat kialakítása. Érdek helyett értékteremtés. Másképp szerintem nem is működne jól az ügyfél és a vállalkozásunk közti viszony, hiszen csak így alakulhat ki az üzleti bizalom.

Mit teszel annak érdekében, hogy ügyfeleid elégedettek legyenek?
Ezt nagyon nehéz definiálni, mert a legrövidebb válasz erre az lenne, hogy mindent. A legfontosabb, hogy sokszor, akár már az első munkafolyamatokkal veszteségbe hajlóan biztosítom az ügyfeleink részére, hogy kérdezzenek, tanácsot, vagy segítséget kérjenek a saját SEO folyamataik megszervezéséhez. Mivel az ügyfelek teljes életciklusának értékét figyelem, ezért a gyakorlatban nagyon nehéz lenne eljutni addig, hogy veszteséges legyen számomra a közös munka, de nem jelent problémát, ha kevesebb pénzt tudok termelni az első időszakban. Nem mondhatom mindig azt egy ügyfélnek: nem tudok többet segíteni, csak ilyen és ilyen óradíjon. Természetesen tudom, hogy ez nem a legjobb megoldás, de valljuk be: ha valamit nem ért az ügyfelünk, az a mi hibánk is, és azon nekünk kell javítanunk. A folyamatos belső képzés ugyanilyen fontos. Nem nagy az ügynökség, de a hosszútávú növekedéshez kulcsfontosságú a folyamatos képzés mind a core team, mind az én vonatkozásomban. Heti egy munkanapot biztosan azzal töltök, hogy követem az aktualitásokat és fejlesztem ezeknek megfelelően a szolgáltatásokat. Ezek automatizálása, bővítése és fejlesztése ugyanígy kiemelendő. Ügyfeleink felmerülő kérdéseiket írásban is elküldik. A visszajelzéseknek segítségével pedig szolgáltatásainkat tudjuk igazítani, hiszen pontos képet kapunk arról, mely részek nem, vagy nehezen érthetők, és mit kell jobban kifejteni a jövőben.

Te milyen típusú információk hitelességében bízol meg a leginkább?
Munkámat tekintve mindig több forrásra támaszkodom, ezért több ponton ellenőrzöm egy információ hitelességét, szakmaiságát, alkalmazhatóságát. Ha nem erősítik meg több helyről egy megoldás vagy technika működését, akkor nem ment át a legelső szűrőn. Az én munkámban az ügyfelek hosszútávú eredményei múlnak azon, hogy mennyire dolgozom hiteles és naprakész ismeretekből. Mivel nem csak saját magamra nézve van komoly felelősségem ebben, hanem az ügyfeleim üzleti eredményeire is hatással van, ezért heti szinten nagyon sok időm megy el ellenőrzésekre, tesztelésre és tájékozódásra. 
Hírek és egyéb nagyon sok szubjektív elemet tartalmazó kérdésekben minden véleményt elolvasok, meghallgatok, és ezekből próbálom az objektív tényeket megkeresni magamnak.

Ki az a cégvezető, akire felnézel, példaképként tekintesz? Miért tartod követendő példának, hitelesnek munkásságát?
Nem tudok olyan példaképet felhozni, akit egy ország ismer, mivel soha nem voltam az az álmodozó fajta, aki magasra néz és nem látja a reális célokat, vagy a környezetében lévő követendő példákat. Két nagyon közeli és kedves ismerősömet viszont kiemelném, hiszen az ő munkásságuk emlékeztet arra, hogy kitartással és kemény munkával nagy dolgokat lehet létrehozni. Benyó Zoltán, az Interware Zrt. volt alapító tulajdonosa és műszaki igazgatója kiváló példája annak, hogy kisvállalkozásból naggyá is lehet nőni, amelyre bizony tengerentúli cégek is felfigyelnek. Rajta kívül még Gangel Pétert említeném, ő az, aki hat éven keresztül dédelgetett kitartással egy álmot, míg az valóban kiforrott és befutott. Ha teljesen őszinte akarok lenni, akkor be kell vallanom, hogy sorozatvállalkozóként nem lenne motivációm ennyi ideig annyira keményen dolgozni egy projekten, ahogyan ő tette.

Mit gondolsz, mennyire jellemző az átlátható működés, illetve a teljesítményalapúság az általad képviselt iparágban?
A transzparencia gyakorlatilag minimális, teljes mértékben perifériára szorult, mert nincs rá igény. Az emberek a magánéletükben titkolóznak az anyagi kérdéseikről, indiszkrétnek érzik, ha valaki mer beszélni a sajátjáról. Nálunk fejlettebb helyeken ez nem tabu, mert valljuk be, egyrészt mindenkin bizonyos fokig látszik az anyagi helyzete, nagy titkok nem derülnek ki, másrészt mindenki pénzből él, van aki kevesebből, van aki többől, és nincs semmi indiszkrét vagy szégyellnivaló benne. Ugyanezt a szemléletet átviszik a vállalkozásaikba, munkahelyükre, és egy egészségtelen zárkózottságot, profitféltést okoz. Bennem nem kelt ellenszenvet, ha tudom, hogy egy cégnél az ajánlat 90%-a profit, amennyiben a munka minőségben, határidőre elkészül. Félnek kimondani, de minden joguk megvan kiemelkedően magas profittal árazni, ha értéket teremtenek, számon kérhetők, határidőre dolgoznak, és elégedettek az ügyfeleik. A transzparencia növekedésével talán ezek egy idő után megváltoznak. A teljesítményalapúság egy más kérdés. Én hiszek benne, hogy az elvégzett munkát lehet csak díjazni, és ebbe az irányba lehet továbblépni minden tekintetben. A mi piacunkon ez inkább jellemző, mint az átláthatóság. Sok a home office-ban dolgozó marketinges, szövegíró és kampánykészítő, őket nem könnyű órában díjazni, így könnyebb egy meghatározott teljesítmény szerint megállapodni velük.

A bizalom bármilyen emberi kapcsolatban az egyik legfontosabb – ha nem a legfontosabb érték. Mit teszel annak érdekében, hogy alkalmazottaid megbízzanak benned, szeressenek veled dolgozni, és produktívan dolgozzatok együtt?
Alapvetően mindenkinek megadom a lehetőséget, hogy ott, és olyan módon tegyen hozzá az ügynökség működéséhez, ahol úgy érzi, hogy szükség van rá, és értéket tud teremteni. Fontos, hogy ne csak a saját dedikált területüket, hanem a munka egészét érezzék a magukénak, és így tudják, számíthatnak egymás segítségére, ötleteire, kritikáira. Nem tudom, mennyire szeretnek velem dolgozni, de ahogy az ügyfelek panaszait, az övéket is meghallgatom mindig. Adott esetben, ha a két fél pont egymásra vonatkozóan teszi ezt, akkor megpróbálom a lehető legjobban segíteni a helyzet megoldását úgy, hogy minden érdeket szem előtt tartsak. Fontos tudniuk, mellettük és velük vagyok, nem felettük. Ügyfélnél ez egyértelmű, de a cégben is inkább abban hiszek, hogy együtt kell megoldani mindent, közösen, és nem ragaszkodva hierarchiai viszonyokhoz.

Szerinted miért él át az üzleti szféra jelenleg egy erős bizalmi válságot? Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a vállalkozók jobban megbízzanak egymásban?
Nagyon egyszerű. Pontosan amiatt, amiért nekem is tartoznak korábban elvégzett munkák díjával, és ami miatt ma már senkivel nem dolgozunk előrefizetés nélkül. Nagy hiányosságok vannak a fizetési fegyelemben Magyarországon, és ezt igen nehéz áthidalni. Amíg ez nem változik, addig a bizalmatlanság a napi rutin része lesz. Egy egységes, objektív, referencia alapú cégnyilvántartás sokat segíthet a helyzeten, így például a BIX is, de azt semmiképp nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy rövidtávon a problémát nem oldja meg. Húsz év bizalmatlanságát nem lehet egyik pillanatról a másikra felülírni, de a folyamatot valahol el kell kezdeni, és szerintem ennél jobban nem is lehetne.

 

Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2017-09-08
-
A hosszú távú, bizalmon alapuló partnerséget kedveli, épp emiatt az ügyfélközpontúság igencsak közel áll hozzá, érdek helyett pedig az értékteremtést tartja a legfontosabbnak. Pál Zoltán Gábor, az ALH vezetője osztotta meg velünk gondolatait.
2017-08-28
-
Teremtés, alkotás és etikus gondolkodás-ezekre az értékekre alapozza üzleti szemléletét Gombás Tibor, a FEIN képviselet ügyvezetője.
2017-08-25
-
A minőségi munkavédelmi termékeket forgalmazó Magic Tools Kft. ügyvezetője, Márton István egy sajátos win-win szemlélettel tekint az ügyfelek kapcsán felmerülő problémák megoldására, példaképét e téren pedig a munkatársait kiválóan kezelő, Harry Hughes-ban látja.
2017-08-25
-
Bója Norbert, a SkillON Kft. ügyvezetője imádja azt a pillanatot, mikor a partnerei arcán gyermeki elégedettség ragyog.  Az üzletben a korrektséget tartja az egyik legfontosabb értéknek, ám ebben a tekintetben szerinte a magyar piacnak még sokat kell fejlődnie. 
2017-08-22
-
Bognár Gergely, a DTD Express ügyvezetője bármikor megszervez egy vasúti szállítmányozást Európa és Kína között, de úgy érzi, a piaci visszajelzés ma már diadalt aratott a hagyományos reklám fölött. Üzleti filozófiájának alappillére a bizalom.
2017-08-21
-
Győrfi Anett
Dr. Varga Miklós floridai közjegyző, egyetemi professzor és több feltörekvő magyar startup képviselője Amerikában. A lehetőségek hazájában élő stratégiai tanácsadó a magyar feltalálók ötleteit juttatja el az amerikai piacra. A két ország közötti mentalitásbeli-bizalmi különbségek mellett Dr. Varga Miklós azt is elmesélte nekünk, milyen alapelvek tesznek sikeressé egy vezetőt, egy céget a magyar startup-világban és Amerikában.       
2017-06-16
-
Hajba Máté
Interjú Buzásné Putz Erzsébetettel a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezet elnökével.
2017-06-14
-
Hajba Máté
“Az informatikai cégek valamiért nem képesek megérteni a kis és középvállalkozások problémáit. Szép marketinganyagok ígéretek, álmok helyett konkrétumokra, értékekre, törődésre és gördülékeny megvalósításra lenne szükség.” 
2017-04-19
-
Gárdos Réka
„A BIX azoknak a cégeknek, akik a munkájukból akarnak megélni ez óriási előnyt fog jelenteni, akik zsiványok, azoknak óriási bajt fog hozni.”
2017-04-04
-
Gárdos Réka
„Hosszú távon gondolkozom, amire más azt mondja, hogy megoldhatatlan arra mindig találok megoldást. Előttem nincsenek lehetetlenek.”
2017-03-29
-
Gárdos Réka
Egyre több cég fektet be IT technológiába világszerte. A folyamatos fejlődés kulcsát egyre többen látják az informatikában.
2017-03-24
-
Gárdos Réka
„Etika, emberség és becsületesség. Ezek a filozófiánk legfontosabb alappillérei.”
2017-03-24
-
Gárdos Réka
Különösen nehéz a helyzet a pénzügyi szektorban, melyet nagyfokú bizalmatlanság jellemez. Hogyan lehet mégis maradandót alkotni és hitelesnek maradni pénzügyi tanácsadóként?
2017-03-24
-
Gárdos Réka
„Az üzleti modellünk alapja a bizalom Az ügyfél velünk teljes biztonságban van, végig fogjuk a kezét.”
2017-03-24
-
Gárdos Réka
„A bizalom és a tisztelet kivívása hatalmas odafigyelést igényel. A megbecsülés kölcsönös kell, hogy legyen, hiszen fontos és nélkülözhetetlen részei a szervezetnek.”
2017-03-24
-
Gárdos Réka
"Az utóbbi megrendelésünknél, a szerződés akár egy szalvéta is lehetett volna aláírva, de mindkét fél tudta, hogy teljes mértékben meg lesznek elégedve a másikkal"-mesélte el Soós Péter.
2017-03-24
-
Gárdos Réka
„A munkám a szenvedélyem, a küldetésemet és célomat is itt találtam meg.”