BIX Magazin
2019-02-17
Mit hoz a jövő?
2017-05-26
-
Hajba Máté

Gyakran jelennek meg találgatások, hogy miként is fog kinézni a jövő. Már 100 évvel ezelőtt is megmozgatta az emberek fantáziáját a repülő autó, a kisgyerekek rajzaiban is állandó motívum, mikor elképzelik, hogy fog kinézni az élet pár évtized múlva. Mi van azonban akkor, ha lenne egy találmány, ami szinte feleslegessé tenné a repülő autókat? A jó hír az, hogy ez nem csak egy utópia, ez a találmány már létezik, mégpedig az önvezető járművek formájában.

 

Miért jobb, mint egy repülő autó?

Talán felötlik benned a kérdés, mivel valljuk be elég menőn hangzik a repülő autó. Viszont nézzük csak meg, mik az előnyei: gyors és nincs kitéve a dugóknak. Az önvezető autó pont ilyen. Kutatások bebizonyították, hogy akár már egy csekély számú önvezető autó az utakon is csökkenti a dugókat. Miután egymással kommunikálnak az autók, a leggyorsabb utat is kikalkulálják, minél több az ilyen kocsi az úton annál jobban együtt tudnak működni, kidolgozva az optimális útitervet. Az önvezető autó ráadásul sokkal biztonságosabb, mint a sofőr vezette párja, pláne a repülő kocsi. Az vezető nélküli járművek elterjedése csökkenteni fogja az útiköltséget is, hiszen a gépek gazdaságosabban vezetnek (gondoljunk csak bele, egy repülő autó mennyit fogyasztana!).

 

Hogy kapcsolódik mindez a sharing economyhoz?

 Mint említettük az önvezető autók kommunikálnak egymással, megosztva az információkat. De a ridesharing is sokkal könnyebben megy önvezető autókkal, könnyebb kiszámolni, hogy melyik autó kihez tud odamenni, mennyi idő lesz az út, ami jóval olcsóbb lesz, mert kevesebb üzemanyagot használ az autó, ráadásul a sofőrt sem kell megfizetni.

 

Hogy állunk most az önvezető autókkal?

 A technológia már létezik és egyre több autó képes saját magától leparkolni, illetve a sávkövetésre. Minél többet használjuk ezeket a funkciókat, annál több adat áll rendelkezésre ahhoz, hogy még jobban működjenek ezek a járművek. Már láthattunk példákat önvezető teherautókra, illetve olyan konvojokra, ahol csak az első járművet vezeti sofőr. Még azonban kell minden járműhöz egy vezető, aki bele tud szólni, ha kéne.

 

Hogy fogja megváltoztatni az életünket?

 Az önvezető technológia lecsökkenti az utazási időt, minél több ilyen jármű lesz, annál kevesebb dugó várható. Ezzel csökken az ingázás okozta stressz, több időnk szabadul fel, nemcsak az út gyorsasága miatt, hanem mert senkinek nem kell a vezetéssel foglalkoznia. Az útiköltségek is csökkenni fognak, így az utazás, főleg a ridesharing formájában több ember számára lesz elérhető. Mivel az áruszállítás is olcsóbb lesz (nem kell a sofőrnek fizetni, konvojban több jármű tud menni kevesebb helyen a biztonság növekedése folytán, illetve a gazdaságosabb vezetés miatt) ezeknek az áruknak az ára is csökkenni fog.. A balesetek száma is drasztikusan csökkenni fog.

 

Túl jól hangzik? Van egy bökkenő!

 Az önvezető autók felvetnek pár problémát, például a szabályozás terén (össze kell hangolni az országok szabályait, az információ megosztás jogi hátterét is ki kell találni, de legfőképpen azt kell megoldni,hogy egy önvezető autó okozta baleset esetén ki a felelősség, mivel nincs sofőr). A legérdekesebb probléma, ami összehozta a technológiát és a filozófiát, az, hogy az önvezető autó bizonyos helyzetben morális dilemmákkal szembesül. Gondoljuk csak el, hogy az autó elé lép figyelmetlenségből egy terhes nő. Az autó választhat, hogy vagy elüti, vagy elrántja a kormányt, esetleg bele a falba vagy az árokban az utasok halálát okozva. Van-e joga az autónak megölni ily módon az utasokat? Ki “ér” többet? Erre nincs igazán válasz, de ezeket a döntéseket bele kell programozni az autóba. A Mercedes például úgy döntött, hogy autói az utasok életét fogják megmenteni. Jelenleg is folynak felmérések, hogy az emberek többsége hogy gondolkodik erről a témáról. Egy ilyen teszt kitölthető a neten is.

 

Akárhogy is nézzük, az önvezető autó már nem csak egy utópisztikus jövőkép, hanem a valóság. A technológiai fejlődés, az innováció és az olyan remek ötletek, mint a sharing economy olyan dolgokhoz fog vezetni rövid időn belül, amit ma még elképzelni sem tudunk.

Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2017-06-06
-
Hajba Máté
Lerántjuk a leplet a kalózokat övező mítoszról
2017-06-05
-
Hajba Máté
Mi a leggyorsabb út a reptérre? Hol van dugó, hány perc alatt érek ki? Ismerős?
2017-05-26
-
Hajba Máté
Mi van akkor, ha lenne egy találmány, ami szinte feleslegessé tenné a repülő autókat?
2017-05-22
-
Hajba Máté
Minden amit nem tudtál, hogy tudni szeretnél a Wikipédiáról.
2017-05-16
-
Hajba Máté
A sharing economy inspirálja a résztvevőket, hogy minél jobbak legyenek. 
2017-05-11
-
Hajba Máté
A sharing economy segít az embereknek az erősségeikre építeni, bárki kamatozhat belőle, aki elég vállalkozó szellemű, kitartó és van egy víziója.
2017-05-09
-
Hajba Máté
Egy technológiailag fejlett sci-fi sem tudott egy olyan remek, önszerveződő modellt kiötleni, mint amit ma már naponta használunk.
2017-05-04
-
Hajba Máté
Tudod mi az a sharing economy? Mielőtt rávágnád, hogy persze, gondolj csak bele: egyre gyakrabban használjuk a kifejezést, és valószínűleg eszedbe jut az Uber és az Airbnb, de a helyzet ennél sokkal összetettebb.