BIX Magazin
2019-02-17
Pénzkereső informatika 7 lépésben
2017-09-28
-
Bencze Melinda
Minden üzleti vállalkozásnak akkor van létjogosultsága, ha profitot termel. Az ügyvezetőnek/cégtulajdonosnak pedig ennek mértéke különösen fontos. Adódik a kérdés, hogyan érhetjük el, hogy magasabb legyen ez a nyereség?
 
Cél a magasabb profit!
 
Alapvetően három út áll minden vállalkozás előtt:
A jövedelemtermelő-képesség növelése (Hogy lesz több a bevétel?)
A működési hatékonyság fejlesztése (Hogy lesz kevesebb a költség?)
Az üzletfolytonosság biztosítása (Hogyan védhetőek ki a hibák?)
 
Tehát ha az informatikával pénzt szeretnék keresni, akkor minden IT döntés mögött azt kell megvizsgálni, hogy a beruházás jóvoltából valóban több lesz-e a vállalkozás árbevétele? Azaz, ha veszünk egy jó értékesítés támogatási rendszert vagy építünk egy kiváló webshop-ot, akkor növekedni fog az árbevétel, tehát jó döntést hoztunk.
 
Második esetben azt kell áttekintenünk, hogy vajon csökken-e a költségszint? Ez több módon valósulhat meg, pl. a kollégák a megfelelő eszközökkel, jobb szoftverekkel többet tudnak dolgozni, vagy a programok jobban támogatják a munkafolyamatokat, ezért nem kell új munkatársat felvenni.
 
Harmadik esetben pedig a folyamatos, zavartalan működés érdekében több lehetőség közül választhatunk: pl. vásárolj jobb számítógépet, vegyél erősebb szervert, legyen jobb az internet, legyen nagyobb a biztonság.
 
Polihisztorok csavarhúzóval?
 
 
Ezzel el is érkeztünk a probléma gyökeréhez: a harmadik út már lejárt lemez. Minden informatikus, mindig és mindenhol ezt szajkózza. Tulajdonképpen érthető is ez, mert sok KKV még olyan, „régi vágású” – annak idején polihisztornak számító – rendszergazdával működik, aki jellemzően csak a cég fejlődésének iránya, célkitűzései után kullog. Igazi „csavarhúzós” emberként maradt meg a funkciójuk. Megjavítják, ami elromlik. Bár szaktudásuk megkérdőjelezhetetlen, azért van egy komoly probléma velük: nem üzleti gondolkodásuk van, hanem informatikusi. 
 
Tapasztalatom szerint a cégvezetőknek éppen ebből van elegük, mert érzik, hogy ez önmagában azért kevés. Ettől még nem fognak elhúzni a konkurenciától. És igazuk is van. Ha valaki csak a harmadik útra koncentrál, akkor csak „átlagos” lesz és lemarad a konkurencia mögött.
 
Tovább nehezíti az informatikusok helyzetét az a rossz gyakorlat, hogy teljesen ad-hoc módon próbálják a döntéshozókat meggyőzni. „Tűzoltóként” gondolkodnak, mivel amikor beállt a káosz és látszik a gond, akkor rontanak be az ajtón, hogy most ezt és ezt kéne csinálni…
 
Az IT és a fekete doboz esete
 
E magatartás számlájára írható, hogy a cégvezetőkben/döntéshozókban kialakult a közöny, a nemtörődömség és már évekkel ezelőtt immunisakká váltak az informatikára. Nem csoda tehát, ha minden, az IT-vel kapcsolatos kiadást szükséges rossznak tekintenek. Az IT-t fekete doboznak látják, amelybe folyamatosan pénzt dobálnak, de nem látják, ezzel mi történik, milyen értéket hordoz a cég terveinek eléréséhez.
 
Az informatika helye a vállalatban 
 
Napjainkra az informatika az összes üzleti folyamat megkerülhetetlen elemévé vált. Pontosan tudják ezt a hazai kkv-k vezetői is: a legújabb mobiltelefon modelleket, okos eszközöket, innovatív IT megoldásokat használják, még a gépkocsijukban is. Látják, érzik, hogy máshogy kéne tenni, hogy az informatika valóban tudna segíteni az innovációban, a hatékonyság növelésben, de ez a terület homályos nekik, fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek hozzá, mert nem ismerik, nem látják át. 
 
Rendszeresen hallják pl. a „Cloud”, a „CRM”, a „BigData” kifejezéseket, de nem tudnak velük mit kezdeni, mert ezen a téren nincsen segítségük. 
Az informatika „húzza” a vállalatot. Mindenhol ott van a raktártól a vezérigazgatói kabinetig, így nagyon könnyen kihat a vállalkozás minden egyes munkavállalójára, folyamatára, osztályára, hisz ma már mindent számítógépekkel végzünk el. 
 
A hét lépés 
 
Hogyan érhetjük el, hogy az informatika költségből termelőeszközzé váljon? 
 
A recept szerintünk egyszerű, íme a lépések:
1. Fel kell mérni a vállalat üzleti folyamatait.
2. Fel kell mérni az informatikát IT oldalról, hogy lássuk hol állunk jelenleg.
3. Fel kell mérni, hogy mit gondol a cégvezető az informatikáról, és ebből mi valós, mi nem?
4. Meg kell nézni, hogy melyik üzleti folyamatot hol támogatja jelenleg az informatika, és hol támogathatja a jövőben?
5. Ki kell alakítani a vállalat informatikai jövőképét.
6. Célszerű több irányt is meghatározni a megvalósításra. 
7. És végül ebből egy akciótervet kell formálni (informatikai stratégia), amivel elérhető az elképzelt jövőkép, azaz a célokhoz feladatokat kell rendelni határidőkkel, árakkal.
 
Dobozos megoldás
 
Leírva ez egyszerű, ám a megvalósítás már bonyolult, hiszen valódi, magyar vállalkozásokról beszélünk, ahol a cégvezetőnek nincs se kedve, se ideje az ilyen dolgokra. És a legtöbb esetben gyakorlata sincs ebben. Amennyiben tanácsadót hív, az rendszerint a fentieket látva nagyon sok „macerának” gondolva, borsos árért csinálja meg, miközben munkájának esetleges a végeredménye. 
 
Pont ennek okán egy komplett, dobozos, azaz zárt, nagyon gyors és hatékony metódust fejlesztettünk ki megoldásként. Ez a 7C módszertan. Öt éve létező módszerünket több száz cégvezető/tulajdonos közreműködésével csiszoltuk, folyamatosan javítva, egyszerűsítve, hatékonyabbá téve.
 
Egyszerű, gyors, univerzális
 
Három fontos célt sikerült teljesítenünk:
a folyamat nagyon gyors, azaz a cégvezetőtől 3+1 órát kérünk, összesen!
nagyon egyszerű mert dobozos és emiatt olcsó is
minden iparágban működik
 
A 7C módszertan etapjai
 
1. Online felmérés
A döntéshozó számára készített online kérdőívünk kitöltése, mely az IT területét 7 szempont szerint vizsgálja. A kérdésekre az előre megadott válaszok közül kell választani, aszerint, hogy mely állítások igazak a vállalat rendszereire. A kitöltés kb. 30 percet igényel. A kérdőívet „világi nyelven” fogalmaztuk meg, így azok is könnyedén elboldogulnak vele, akik nem jártasak az informatikában.
 
2. IT mélyinterjú
Itt a szakmai vezetőnk a vállalat rendszergazdájával egy szakmai jellegű kérdéssoron megy végig telefonon. A beszélgetés kb. egy órát vesz igénybe.
 
3. Workshop
Ez az esszenciája a módszertannak. Lényege, hogy a találkozóra a cégvezetőnek nem kell készülni, mi kérdezünk, vezetjük a kezét. Időigénye 3 óra. 
 
4. Stratégia elkészítése és ismertetése
A fentiek eredményét összegyúrva összeállítjuk az akciótervet/stratégiát projekt formában, melyet prezentálva adunk át. Ebben a feltárt hiányosságokat fontossági sorrendben mutatjuk be, csakúgy, mint az ezek alapján elvégzendő feladatokat és a hozzájuk rendelt költségeket. Amennyiben lehetséges 2-3 fele verziót is készítünk.
 
Profithozó rendszer
 
Foglaljuk össze a fentieket! Vizsgáljuk meg vállalkozásunk üzleti modelljét, működését és tekintsük át, hogy az informatika hogyan tud rá hatni, hol tudja támogatni? Tegyük fel a kérdést: az IT most hol segít és hol a legnagyobb akadály? Gondoljuk végig, mi lenne, ha jönne egy valóságot ismerő szakember, aki az információkból kiindulva össze tudná állítani, hogy mit kell tennünk? Olyan nyelven, amit megértünk. És ha nemcsak ezt kapnánk, hanem mellé egy „how-to-do”-t is, vagyis, hogy hogyan kell mindezt megvalósítani, akkor már talán elhinnénk, hogy reális esélyünk van nyerni és az informatikát termelő eszközzé alakítani. Azaz olyan dologgá, amibe ha befektetünk, annak többszörösét kapjuk vissza. Ami végre pénzt is hoz majd! Most először.
 
Ha szeretné kipróbálni a fentieket, keresse Csékei Tamást, 06 70 777 6226 vagy tamas.csekei@7c.hu
 
Írta: Juhász Viktor
Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2018-01-23
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Kiindulásként fontos rögzíteni, vezessünk bármilyen vállalkozást, az kizárólag a kapcsolatainkon keresztül nyer értelmet. 
2018-01-08
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Networking, review, mastermind,  engagement, collaboration. Divatos kifejezések, melyek ma már a legtöbb üzleti beszélgetésben szerepelnek, pedig néhány éve még alig tudtunk róluk valamit.
2017-12-17
-
Hajba Máté
Vége a találgatásoknak. Az elmúlt hetek, hónapok arról szóltak, hogy a Bizalmi Kör egy korszak határához ért. Ilyen időszakokban a döntések súlya megnő, hiszen jó megoldásokkal nagyot léphet előre a cég, míg a rossz döntések hátravethetik akár évekre. Érdekel, merre megyünk tovább?   
2017-11-19
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Vannak dolgok, amik a szemünk előtt történnek. Látjuk őket, valahol a tudatunk mélyén észleljük, de nem gondolunk bele a valódi jelentőségükbe, pedig sokszor a különbséget jelentik siker és kudarc között.   
2017-11-17
-
Habis Melinda
Ahogy korábbi cikkünkből kiderül, ha hosszú távon ér minket jelentős munkahelyi nyomás, az könnyen túlterhelhet minket lelkileg,  szinte észrevehetetlenül léphetünk rá a motiválatlansághoz, érzelmi egyensúlyunk felborulásához vezető útra. 
2017-10-16
-
Habis Melinda
Az ember azt gondolhatná, hogy ha jól megy az üzlet, egyre több az elégedett ügyfél, szépen emelkedik a bevétel az örömmel tölt el bennünket. Hogyan lehet az, hogy hosszú távon mégis negatívan hat ránk ez a változás?
2017-09-28
-
Bencze Melinda
Minden üzleti vállalkozásnak akkor van létjogosultsága, ha profitot termel. Az ügyvezetőnek/cégtulajdonosnak pedig ennek mértéke különösen fontos. Adódik a kérdés, hogyan érhetjük el, hogy magasabb legyen ez a nyereség?
2017-09-20
-
Bencze Melinda
Az Airbnb szálláshely szolgáltatás 2008-ban lépett az online piactérre. A működési elv egyszerű: a felületre bárki feltöltheti a kiadó szobája (netán szobájának egy része), vagy lakása, háza adatait, és a világ bármely táján élő böngésző lefoglalhatja ezt tetszőleges – nyilván a kiadónak is megfelelő – időintervallumra.
2017-08-09
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Szeretsz egyszerre több dolgot csinálni? Jobb lesz, ha gyorsan abbahagyod! Mondjuk is, hogy miért!
2017-08-04
-
SuperAdmin
Gondoltál már arra, hogy akár kedvenc kávézódban is összefuthatsz céged következő jelentős ügyfelével.
2017-08-04
-
SuperAdmin
8 jel, ami után azonnal húzd be a kéziféket.
2017-08-04
-
SuperAdmin
Teljesen mindegy hány éves vagy és mennyi tapasztalat áll mögötted, ezeket a tulajdonságot mindig a hasznodra vállnak.
2017-07-25
-
SuperAdmin
Ahol megtanulhatod üzleti erőforrásként használni a bizalmat.
2017-06-30
-
SuperAdmin
Hat történet, amiből erőt meríthetsz a folytatáshoz.
2017-06-26
-
Hajba Máté
A vezető feladatairól, motivációról, sikerekről és történetekről Dr. Török Lászlóval, a TabuLator Management Consulting alapítójával beszélgettünk.
2017-06-06
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Interjú a Business & Café blog szerzőivel
2017-05-25
-
SuperAdmin
Te mennyire vagy jártas a vállakozók dzsungelében?
2017-05-17
-
Hajba Máté
Miért éri meg hosszútávon egy cégnél maradni? Miért fontos az ígéretek megtartása? Mire figyeljenek a jővő vállalatai? Keleti Józseffel,  a Bisnode D&B Magyarország Kft ügyvezető igazgatójával beszélgettünk motivációról, trendekről és persze a bizalomról.
2017-05-11
-
Hajba Máté
Mikor sikeres vállalkozásokról beszélünk, az embereknek általában a netes és tech multik, Google, Facebook, vagy Apple jut eszükbe. A globális, nagyvárosi cégek mögött azonban megbújnak más sikertörténetek is
2017-04-12
-
Gárdos Réka
Napjaink világa egyre kevesebb mesébe illő történettel lát el minket, pedig ezekre a megvalósult álmokra igen nagy a szükség. Egy ilyen csoda a következő történet.