BIX Magazin
2019-02-17
Te észreveszed a kiégés jeleit?
2017-08-04
-
SuperAdmin

 

A kiégés-szindróma egyre gyakoribb hazánkban és egész Európában is. Rohamos terjedésének táptalaja, az életünket egyre nagyobb mértékben uraló stressz és az emberi kapcsolatok elszemélytelenedése. Sajnos elég nehéz észrevenni még magunkon is, azt gondolhatnánk egy kis kimerültségről lehet szó, ám ez a fajta mentális betegség súlyos depresszióhoz vagy munkaképtelenséghez is vezethet. A vállalkozók feszített világában hatványozottan figyelni kell rá!

Mi a kiégés-szindróma?

A kiégési szindróma (burnout)  tünetegyüttes, amely hosszú távú fokozott érzelmi megterhelés, kedvezőtlen vagy túlzott stressz hatások következtében létrejövő fizikai, érzelmi, mentális kimerülés. Reménytelenség érzéssel párosul, megszűnnek a célok, ideálok, minden érdektelen és hiábavalónak tűnik a beteg számára.

 

1. Az egyik legelső tünet az állandósult fáradtság, amely testi és szellemi szinten is egy végletes kimerültséget takar. A beteg képtelen kipihenni magát a súlyos alvázavarok miatt, ami a betegség egyik fő jellemzője, másrészt a depresszív gondolatok sem engedik pihenni elméjét. Ezt a gyógyíthatatlannak tűnő fáradtságot lehet azzal is magyarázni, hogy a beteg úgy érzi nem talál a hétköznapokban örömöt, amiből töltődhetne.

2. A betegen hatalmas bizonyítási kényszer lesz úrrá, ami már nincs összefüggésben a valósággal vagy azzal mit várnak el tőle a munkahelyén. Mindennél fontosabbá válik a munkában való jelenlét.

3. Túlzott önfeláldozás. Sajnos ezzel nem csak a ’burnoutosok’ szenvednek. Gyakran elfelejtjük, hogy csak akkor tudunk igazán segíteni másoknak, ha mi magunk teljesen kipihentek és kiegyensúlyozottak vagyunk. Ahogy fárad az ember, úgy marad alul saját elvárásaival szemben is. Egy kiégés szélén álló ember azonban mindent feladatot megakar oldani, egyedül is.

4. A túlzott együttérzést azonban lassan átváltja a közömbösség. Első lépés a fásultság, ami a túl sok sérülés elleni védekezés miatt alakul ki, majd jön a közömbösség, végül a ridegség. Szélsőséges esetekben átfordulhat dühvé.

5. A kiégést következő lépcsőfoka az önértékelés mélyrepülése. Részben a saját magával szemben felállított túlzott elvárásokból adódóan, részben a fáradtság, fásultság és depresszió okozta valós teljesítménycsökkenés miatt alakul ki. Nem észleli a beteg, hogy a pihenés-feltöltődés lehetne a megoldás, mindenáron javítani akar a romló teljesítményeken.

6. Megváltozik a személyisége illetve az eddig viselkedés is. A segítőkészség helyét türelmetlenség és agresszió veszi át, a tolerancia helyére pedig védekező vagy támadó magatartás kerül. Sokkal könnyebben ki lehet hozni a sodrából.

7. A személyiség megváltozása a kommunikációjában is meglátszik. A cinikus, rosszindulatú megjegyzések, támadó vagy gonosz hangvétel egyre gyakoribbá válik, amely néha hisztérikus jelenetekbe vagy éppen összeomlásba futhat ki.

 8. A kezdeti rejtett depresszió erősödni kezd összes tünetével. Szélsőséges esetben öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek.

Németországban hivatalos betegségnek nyilvánították, amivel foglalkozni kell. Egy teljesítmény orientált társadalomban, ahol mindennap egymással versengünk, a mi felelősségünk pihenést biztosítani testünknek és elménknek egyaránt.

 

 

Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2018-01-23
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Kiindulásként fontos rögzíteni, vezessünk bármilyen vállalkozást, az kizárólag a kapcsolatainkon keresztül nyer értelmet. 
2018-01-08
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Networking, review, mastermind,  engagement, collaboration. Divatos kifejezések, melyek ma már a legtöbb üzleti beszélgetésben szerepelnek, pedig néhány éve még alig tudtunk róluk valamit.
2017-12-17
-
Hajba Máté
Vége a találgatásoknak. Az elmúlt hetek, hónapok arról szóltak, hogy a Bizalmi Kör egy korszak határához ért. Ilyen időszakokban a döntések súlya megnő, hiszen jó megoldásokkal nagyot léphet előre a cég, míg a rossz döntések hátravethetik akár évekre. Érdekel, merre megyünk tovább?   
2017-11-19
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Vannak dolgok, amik a szemünk előtt történnek. Látjuk őket, valahol a tudatunk mélyén észleljük, de nem gondolunk bele a valódi jelentőségükbe, pedig sokszor a különbséget jelentik siker és kudarc között.   
2017-11-17
-
Habis Melinda
Ahogy korábbi cikkünkből kiderül, ha hosszú távon ér minket jelentős munkahelyi nyomás, az könnyen túlterhelhet minket lelkileg,  szinte észrevehetetlenül léphetünk rá a motiválatlansághoz, érzelmi egyensúlyunk felborulásához vezető útra. 
2017-10-16
-
Habis Melinda
Az ember azt gondolhatná, hogy ha jól megy az üzlet, egyre több az elégedett ügyfél, szépen emelkedik a bevétel az örömmel tölt el bennünket. Hogyan lehet az, hogy hosszú távon mégis negatívan hat ránk ez a változás?
2017-09-28
-
Bencze Melinda
Minden üzleti vállalkozásnak akkor van létjogosultsága, ha profitot termel. Az ügyvezetőnek/cégtulajdonosnak pedig ennek mértéke különösen fontos. Adódik a kérdés, hogyan érhetjük el, hogy magasabb legyen ez a nyereség?
2017-09-20
-
Bencze Melinda
Az Airbnb szálláshely szolgáltatás 2008-ban lépett az online piactérre. A működési elv egyszerű: a felületre bárki feltöltheti a kiadó szobája (netán szobájának egy része), vagy lakása, háza adatait, és a világ bármely táján élő böngésző lefoglalhatja ezt tetszőleges – nyilván a kiadónak is megfelelő – időintervallumra.
2017-08-09
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Szeretsz egyszerre több dolgot csinálni? Jobb lesz, ha gyorsan abbahagyod! Mondjuk is, hogy miért!
2017-08-04
-
SuperAdmin
Gondoltál már arra, hogy akár kedvenc kávézódban is összefuthatsz céged következő jelentős ügyfelével.
2017-08-04
-
SuperAdmin
8 jel, ami után azonnal húzd be a kéziféket.
2017-08-04
-
SuperAdmin
Teljesen mindegy hány éves vagy és mennyi tapasztalat áll mögötted, ezeket a tulajdonságot mindig a hasznodra vállnak.
2017-07-25
-
SuperAdmin
Ahol megtanulhatod üzleti erőforrásként használni a bizalmat.
2017-06-30
-
SuperAdmin
Hat történet, amiből erőt meríthetsz a folytatáshoz.
2017-06-26
-
Hajba Máté
A vezető feladatairól, motivációról, sikerekről és történetekről Dr. Török Lászlóval, a TabuLator Management Consulting alapítójával beszélgettünk.
2017-06-06
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Interjú a Business & Café blog szerzőivel
2017-05-25
-
SuperAdmin
Te mennyire vagy jártas a vállakozók dzsungelében?
2017-05-17
-
Hajba Máté
Miért éri meg hosszútávon egy cégnél maradni? Miért fontos az ígéretek megtartása? Mire figyeljenek a jővő vállalatai? Keleti Józseffel,  a Bisnode D&B Magyarország Kft ügyvezető igazgatójával beszélgettünk motivációról, trendekről és persze a bizalomról.
2017-05-11
-
Hajba Máté
Mikor sikeres vállalkozásokról beszélünk, az embereknek általában a netes és tech multik, Google, Facebook, vagy Apple jut eszükbe. A globális, nagyvárosi cégek mögött azonban megbújnak más sikertörténetek is
2017-04-12
-
Gárdos Réka
Napjaink világa egyre kevesebb mesébe illő történettel lát el minket, pedig ezekre a megvalósult álmokra igen nagy a szükség. Egy ilyen csoda a következő történet.