BIX Magazin
2019-02-17
Te tudtad, hogy a multitasking rombolja az IQ-t?
2017-08-09
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója

Átlagos hétköznap, bemész az irodába, elkezded a munkát a céges gépen, közben a mobilodon megválaszolsz néhány fontos e-mailt és felelsz a kollégád éppen aktuális (kínjaira) kérdéseire. Menőnek érzed magad, egyszerre több szerepben is brillírozik az agyad, mindezt idő hatékonyan. Ha nem ez a magasabb intelligencia jele, akkor nem tudod mi?

HIBÁS GONDOLAT!

Itt az ideje, hogy megtudd (vagy emlékeztesd magad arra) mekkora hatalma van annak, ha egyszerre csak egy feladatra fókuszálsz!

Nem rólad van szó, hanem az agyad működéséről.

Amikor egyszerre több feladaton dolgozol, a tested úgy érzi, pörög, fontos és igen elfoglalt, az agyad azonban egyszerűen nem erre van kitalálva, nagyobb energia szükséges számára egy ilyen interakcióhoz.

Amikor az agyad termel, problémát old meg, fejleszt, minden feladathoz különböző területét használja. Ezek a terültek, mint ahogy a tested minden része, energiával működnek, amit a vérből merít ki. Tehát ha Te egyszerre szeretnéd az agyad több részét aktiválni, a tested szállította vér eloszlik és minden területre kevesebb energia jut. Hiába szeretnél egy fenékkel több lovat megülni, csak egyhez van elegendő energiád a biológia szerint.

Átmenetileg csökkenheti az IQ-dat

Legalábbis egy 2005-ös angol kutatás eredményei ezt igazolják. Dr. Glenn Wilson úgy gondolta, hogy azok a munkavállalók , akik megszakítják munkafolyamataikat, telefonokkal, e-mailekkel, hasonló IQ csökkenést érnek el, mint azok a személyek, akik marihuánát szívnak. 80 klinikai kísérletre alapozta megállapítását, amiben naponta figyelte a dolgozók IQ szintjét. Egy nap multitasking úgy lefárasztja elmédet, mintha kihagytál volna egy alvást az életedből.

Átlagban 10-el csökkent az IQ-juk nap végére

NŐK  -5

FÉRFIAK  -10

A megoldás egyszerű, szegmentálni kell a munkafolyamatinkat. Emlékezz csak, ha agyad egy területét használja, az összes energia ellátmány oda érkezik. Sokkal hatékonyabb és proaktívabb leszel.

Miért jó az ’Egyszerre csak egyre ’ elven dolgozni?

  • Megtanulod priorizálni a feladataidat. Kezd az igazán fontossal és ne feledd a fontos és a sürgős nem ugyanazt jelenti!
  • Készíts listát napi feladataidból. Ha szépen különválasztod őket egy meghatározott kezdéssel a végén, büszkén kipipálhatod a listáról. Nem folynak majd egybe a feladatok és sokkal jobb érzés lezárni egyet.
  • Javítja az idő menedzsmentedet! Szedd szét a napodat blokkokra és ütemezd be a feladataidat. Legyen egy külön rész az e-mailek és telefonok lebonyolítására is, így semmi nem marad el és kiszámíthatóbbá válik a következő napod is.

 

Tanuld meg tisztelni a tested és az elméd, így lehet csak hatékonyabb a munkavégzésed!

 

forrás: Entrepreneur

Tetszett? Oszd meg:


bix logo
Ez még érdekelhet
2018-01-23
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Kiindulásként fontos rögzíteni, vezessünk bármilyen vállalkozást, az kizárólag a kapcsolatainkon keresztül nyer értelmet. 
2018-01-08
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Networking, review, mastermind,  engagement, collaboration. Divatos kifejezések, melyek ma már a legtöbb üzleti beszélgetésben szerepelnek, pedig néhány éve még alig tudtunk róluk valamit.
2017-12-17
-
Hajba Máté
Vége a találgatásoknak. Az elmúlt hetek, hónapok arról szóltak, hogy a Bizalmi Kör egy korszak határához ért. Ilyen időszakokban a döntések súlya megnő, hiszen jó megoldásokkal nagyot léphet előre a cég, míg a rossz döntések hátravethetik akár évekre. Érdekel, merre megyünk tovább?   
2017-11-19
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Vannak dolgok, amik a szemünk előtt történnek. Látjuk őket, valahol a tudatunk mélyén észleljük, de nem gondolunk bele a valódi jelentőségükbe, pedig sokszor a különbséget jelentik siker és kudarc között.   
2017-11-17
-
Habis Melinda
Ahogy korábbi cikkünkből kiderül, ha hosszú távon ér minket jelentős munkahelyi nyomás, az könnyen túlterhelhet minket lelkileg,  szinte észrevehetetlenül léphetünk rá a motiválatlansághoz, érzelmi egyensúlyunk felborulásához vezető útra. 
2017-10-16
-
Habis Melinda
Az ember azt gondolhatná, hogy ha jól megy az üzlet, egyre több az elégedett ügyfél, szépen emelkedik a bevétel az örömmel tölt el bennünket. Hogyan lehet az, hogy hosszú távon mégis negatívan hat ránk ez a változás?
2017-09-28
-
Bencze Melinda
Minden üzleti vállalkozásnak akkor van létjogosultsága, ha profitot termel. Az ügyvezetőnek/cégtulajdonosnak pedig ennek mértéke különösen fontos. Adódik a kérdés, hogyan érhetjük el, hogy magasabb legyen ez a nyereség?
2017-09-20
-
Bencze Melinda
Az Airbnb szálláshely szolgáltatás 2008-ban lépett az online piactérre. A működési elv egyszerű: a felületre bárki feltöltheti a kiadó szobája (netán szobájának egy része), vagy lakása, háza adatait, és a világ bármely táján élő böngésző lefoglalhatja ezt tetszőleges – nyilván a kiadónak is megfelelő – időintervallumra.
2017-08-09
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Szeretsz egyszerre több dolgot csinálni? Jobb lesz, ha gyorsan abbahagyod! Mondjuk is, hogy miért!
2017-08-04
-
SuperAdmin
Gondoltál már arra, hogy akár kedvenc kávézódban is összefuthatsz céged következő jelentős ügyfelével.
2017-08-04
-
SuperAdmin
8 jel, ami után azonnal húzd be a kéziféket.
2017-08-04
-
SuperAdmin
Teljesen mindegy hány éves vagy és mennyi tapasztalat áll mögötted, ezeket a tulajdonságot mindig a hasznodra vállnak.
2017-07-25
-
SuperAdmin
Ahol megtanulhatod üzleti erőforrásként használni a bizalmat.
2017-06-30
-
SuperAdmin
Hat történet, amiből erőt meríthetsz a folytatáshoz.
2017-06-26
-
Hajba Máté
A vezető feladatairól, motivációról, sikerekről és történetekről Dr. Török Lászlóval, a TabuLator Management Consulting alapítójával beszélgettünk.
2017-06-06
-
Gangel Péter - A Bizalmi Kör alapítója
Interjú a Business & Café blog szerzőivel
2017-05-25
-
SuperAdmin
Te mennyire vagy jártas a vállakozók dzsungelében?
2017-05-17
-
Hajba Máté
Miért éri meg hosszútávon egy cégnél maradni? Miért fontos az ígéretek megtartása? Mire figyeljenek a jővő vállalatai? Keleti Józseffel,  a Bisnode D&B Magyarország Kft ügyvezető igazgatójával beszélgettünk motivációról, trendekről és persze a bizalomról.
2017-05-11
-
Hajba Máté
Mikor sikeres vállalkozásokról beszélünk, az embereknek általában a netes és tech multik, Google, Facebook, vagy Apple jut eszükbe. A globális, nagyvárosi cégek mögött azonban megbújnak más sikertörténetek is
2017-04-12
-
Gárdos Réka
Napjaink világa egyre kevesebb mesébe illő történettel lát el minket, pedig ezekre a megvalósult álmokra igen nagy a szükség. Egy ilyen csoda a következő történet.